Приемаме заявки 24/7
08799 08799

Малките победи в живота, които ни помагат да растем

26.05.2023 09:58:41

Малките победи в живота, които ни помагат да растем

КЗК санкционира „Кауфланд България ЕООД енд КО” КД за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне с КЕТИ 94 ООД

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция на „Кауфланд България ЕООД енд КО” КД в размер на 343 417 лв. ( 7% от размера на нетните приходи на дружеството от продажбата на продуктите, предмет на нарушението за 2019 г.) за извършено нарушение по чл.37а, ал. 1 от ЗЗК – злоупотреба с по-силна позиция при договаряне.

КЗК установи, че след юли 2015 г. Кауфланд следва в търговските си отношения с „КЕТИ 94“ ООД (доставчик на спиртни напитки в ниския ценови клас) определен модел на поведение, който е резултат от по-силната позиция на веригата в конкретното правоотношение и който противоречи на добросъвестната търговска практика. Кауфланд необосновано изисква „КЕТИ 94“ ООД да намалява доставните си цени и поставя като условия определени годишни ценови параметри. През 2015 г. Кауфланд блокира значителна част от асортимента на подателя на искането, което продължава до прекратяване на търговските отношения през 2016 г. от страна на Кауфланд.

Този модел на поведение на търговската верига е недобросъвестен спрямо неговия доставчик, уврежда неговите интересите като по-слаба страна при договарянето, както и интересите на потребителите. Прилаганата система от механизми за определяне на доставните цени се използва от Кауфланд за постигане на максимална печалба за сметка на финансовата загуба за доставчика.

Икономическата изгода остава изцяло за търговската верига и не се пренася върху потребителите чрез съответно намаление в крайните продажни цени.

---

Когато пазарувате онлайн вие реално печелите като спестявате пари. Цените на предлаганите алкохолни продукти онлайн са по-изгодни спрямо тези на големите хипермаркети в клас алкохолни продукти. Всички печелят, а приходите от продажбите остават в България и се реинвестират във вашето по-добро преживяване. Качеството е винаги на ниво и няма пострадали производители ;) 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Блог

Блог

Малките победи в живота, които ни помагат да растем

Защо да купуваме алкохолни продукти онлайн вместо от веригите хипермаркети?

КЗК санкционира „Кауфланд България ЕООД енд КО” КД за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне с КЕТИ 94 ООДКомисията за защита на конкуренцията нал КЗК санкционира „Кауфланд България ЕООД енд КО” КД за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне с КЕТИ 94 ООДКомисията за защита на конкуренцията нал 2023-06-30T20:28:17+03:00 Малките победи в живота, които ни помагат да растем

<h1 class="elementor-heading-title elementor-size-default text-alignjustify">КЗК санкционира &bdquo;Кауфланд България ЕООД енд КО&rdquo; КД за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне с КЕТИ 94 ООД</h1> <h1 class="elementor-heading-title elementor-size-default text-alignjustify"></h1> <p class="text-alignjustify">Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция на &bdquo;Кауфланд България ЕООД енд КО&rdquo; КД в размер на&nbsp;<strong>343 417 лв.</strong>&nbsp;( 7% от&nbsp;размера на нетните приходи на дружеството от продажбата на продуктите, предмет на нарушението за 2019 г.) за извършено нарушение по чл.37а, ал. 1 от ЗЗК &ndash; злоупотреба с по-силна позиция при договаряне.</p> <div class="banke-a-01-inffeed text-alignjustify" id="banke-1027970263"> <div id="gpt-ad-3626601356720-0"></div> </div> <p class="text-alignjustify">КЗК установи, че след юли 2015 г. Кауфланд следва в търговските си отношения с &bdquo;КЕТИ 94&ldquo; ООД (доставчик на спиртни напитки в ниския ценови клас) определен модел на поведение, който е резултат от по-силната позиция на веригата в конкретното правоотношение и който противоречи на добросъвестната търговска практика. Кауфланд необосновано изисква &bdquo;КЕТИ 94&ldquo; ООД да намалява доставните си цени и поставя като условия определени годишни ценови параметри. През 2015 г. Кауфланд блокира значителна част от асортимента на подателя на искането, което продължава до прекратяване на търговските отношения през 2016 г. от страна на Кауфланд.</p> <p class="text-alignjustify">Този модел на поведение на търговската верига е недобросъвестен спрямо неговия доставчик, уврежда неговите интересите като по-слаба страна при договарянето, както и интересите на потребителите. Прилаганата система от механизми за определяне на доставните цени се използва от Кауфланд за постигане на максимална печалба за сметка на финансовата загуба за доставчика.</p> <p class="text-alignjustify"><strong>Икономическата изгода остава изцяло за търговската верига и не се пренася върху потребителите чрез съответно намаление в крайните продажни цени.<br /><br />---<br /><br /></strong>Когато пазарувате онлайн вие реално печелите като спестявате пари. Цените на предлаганите алкохолни продукти онлайн са по-изгодни спрямо тези на големите хипермаркети в клас алкохолни продукти. Всички печелят, а приходите от продажбите остават в България и се реинвестират във вашето по-добро преживяване. Качеството е винаги на ниво и няма пострадали производители ;)&nbsp;</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки